Het enige type waterverzachter voor gezinnen dat efficiënt werkt, functioneert op basis van ionenuitwisseling. Een waterontharder heeft dus zout nodig. Maar waarom is dat precies? En welk zout voor je waterverzachter werkt het best?

Waarom heeft je waterontharder zout nodig?

Een waterverzachter voor gezinnen werkt op basis van ionenuitwisseling. In de ontharder zit een harskern die bestaat uit kleine bolletjes, gevuld met natriumdeeltjes of -ionen. Wanneer leidingwater door het toestel stroomt, houdt de harskern de calcium- en magnesiumionen - die kalkaanslag veroorzaken - vast en geeft de natriumionen af aan het water. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn en geen kalk meer kunnen opnemen, spoelt de waterverzachter de harsbolletjes met zout water. Op die manier wordt de hars opnieuw gevuld met natriumionen en kan het toestel je leidingwater weer ontharden.

Om de spoeling mogelijk te maken, gebruikt je waterverzachter zout uit het zoutreservoir, dat opgelost wordt in water. Het hele reinigingsproces van de harskern wordt "regeneratie" genoemd. Het zout voor een waterverzachter staat daarom ook vaak bekend als "regeneratiezout".

Welk soort zout voor je waterverzachter kies je best?

Er bestaan verschillende soorten regeneratiezout. Je waterontharder kan alle soorten aan. Of je kiest voor kristalzout, ronde zouttabletten, zoutblokken of unieke zeeparels: het maakt niet zoveel uit.

Regeneratie zout Aqua Service

Het allerbelangrijkste is wel dat je altijd regeneratiezout in je waterverzachter gebruikt en geen gewoon keukenzout. Regeneratiezout is immers veel zuiverder en het garandeert een juiste en zuinige werking van je waterontharder. Zo gaat je waterverzachter lang mee en blijft hij goed functioneren.

Bij je keuze van het zout voor je waterverzachter moet je dus niet zozeer kijken naar de vorm ervan, maar wel naar de kwaliteit. Al het onthardingszout van Aqua Service behoort tot de hoogst mogelijke zuiverheidsklasse en voldoet zo aan de Europese norm EN973 type A. Ons kristalzout bijvoorbeeld bestaat voor 99,9% uit zuiver zeezout, en biedt hiermee de zuiverste kwaliteit van waterontkalker zout op de Belgische markt.

Als we kijken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, zijn kristallen over het algemeen de beste keuze als zout voor een waterverzachter. Ze zijn kwalitatief minstens evenwaardig aan zouttabletten en bovendien minder belastend voor het milieu. Zouttabletten worden gemaakt van zout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen. Dat is een langdurig proces met veel verschillende stappen, die telkens veel energie vereisen. Kristallen daarentegen bestaan uit zuiver zout, dat via natuurlijke indamping uit zeewater gehaald wordt.

Kristallen onthardingszout

Nog een voordeel van kristallen als zout in je waterverzachter is dat ze sneller oplossen dan tabletten en blokzout. Tabletten en blokken zout voor een waterverzachter zijn immers machinaal in een vorm geperst, terwijl kristallen nog steeds hun natuurlijke vorm en structuur hebben. Hoe sneller het zout in je waterverzachter oplost, hoe sneller het verzadigingspunt bereikt wordt en dus hoe sneller je ontharder een regeneratie kan doorvoeren en weer kan beginnen te ontharden.

Dat betekent niet dat, als je kiest voor kristalzout, je waterverzachter meer zout verbruikt. Qua verbruik heeft de vorm van het zout in je waterverzachter geen enkele invloed. Zout lost op in water tot het verzadigingspunt (360g per liter water) is bereikt. Let er wel op dat je geen twee verschillende types zout in je waterverzachter mengt. Vul het reservoir dus nooit aan met zouttabletten als het nog voor de helft met kristallen gevuld is.

Hoe vaak moet je het zout in je waterverzachter aanvullen?

Is je leidingwater erg hard, dan moet je waterverzachter meer ontkalken en dus ook vaker de harskern spoelen. Daardoor ligt ook het zoutverbruik iets hoger en moet je de voorraad zout in je waterverzachter wat vaker aanvullen. Gemiddeld genomen volstaat als je het zout in je waterverzachter één keer om de 4 à 6 weken bijvult. Doe je dat niet, dan zal je waterontharder niet langer werken en zal je merken dat er zich opnieuw kalkaanslag vormt op je kranen en gootstenen. Dat is niet erg: je hoeft dan alleen het zout in je waterverzachter weer aan te vullen om je toestel opnieuw te laten functioneren.

De waterverzachters van Aqua Service zijn overigens standaard uitgerust met een alarm dat afgaat wanneer de voorraad zout in je waterverzachter te laag is. Zo weet je altijd precies wanneer je het zout in je ontkalker moet bijvullen.

Waar kan je zout voor je waterverzachter kopen?

Je kan alle types zout voor je waterverzachter bestellen bij Aqua Service. Uiteraard ben je niet verplicht om het zout voor je waterverzachter bij ons af te nemen. Ook bij de doe-het-zelfzaak in je buurt kan je zout voor waterverzachters vinden.

Snelle levering zout waterverzachter

Levering zout waterverzachter

Dankzij ons uitgebreide netwerk van meer dan 100 medewerkers in heel België, zijn we altijd heel snel ter plaatse, ook om zout te brengen. Onze 61 bestelwagens en 31 vrachtwagens voor zoutleveringen staan klaar om zo snel mogelijk zout voor je waterverzachter bij jou thuis te kunnen bezorgen.

Heb je al een waterverzachter die je niet bij Aqua Service hebt gekocht? Geen probleem. Ook dan kan je zout van de zuiverste kwaliteit bij ons bestellen.

Heb je snel zout voor je waterontharder nodig?

We helpen je graag verder. Wacht niet langer, bestel hier zout van de zuiverste kwaliteit.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.