Heb jij onlangs uren besteed aan het poetsen van je badkamer, maar merk je enkele dagen later alweer die vervelende kalkaanslag op de tegels, de wanden en de kranen? Hoe vaak je ook dure schoonmaakmiddelen gebruikt om alles te ontkalken, kalkaanslag lijkt altijd weer terug te komen.

Ontdek hoe dit precies gebeurt en wat jij kan doen om kalkaanslag te voorkomen. Op deze pagina vertellen we je graag hoe jouw badkamer er altijd stralend schoon en netjes uit kan zien, zonder dat je urenlang hoeft te poetsen.

De oorzaak van kalkaanslag

Het water dat je in de badkamer, keuken en toilet gebruikt, wordt gewonnen uit Belgische grondlagen. In bepaalde delen van België bevat de bodem aanzienlijke hoeveelheden kalk, wat zich in het kraanwater vermengt. Zelfs na het zuiveren van het kraanwater blijft de kalk erin aanwezig.

Wanneer je thuis de kraan opendraait, blijven er vaak enkele druppels in de gootsteen liggen. Deze druppels dragen uiteindelijk bij aan kalkaanslag, simpelweg vanwege de overvloedige kalk in het kraanwater. Water met een hoog kalkgehalte staat bekend als 'hard water'. Niet alle huishoudens in België hebben last van hard water, maar het komt wel veel voor, afhankelijk van de regio waarin je woont.

Je kan eenvoudig testen of jouw kraanwater veel kalk bevat door gebruik te maken van speciale teststrips voor hard water. Deze strips vertellen je of er veel kalk in je kraanwater aanwezig is.

Kalkaanslag verwijderen: een hele klus

Het verwijderen van kalkaanslag is geen eenvoudige klus, vooral omdat de kalk in kraanwater vaak resistent is tegen gewone schoonmaakmiddelen. Zelfs wanneer je de badkamer schoonmaakt met standaard allesreiniger, blijft kalkaanslag meestal zitten. Als je kalkaanslag volledig wilt verwijderen, zijn speciale schoonmaakmiddelen vereist, ook wel bekend als ontkalkingsmiddelen. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om hardnekkige kalkaanslag in sanitaire voorzieningen aan te pakken.

Kalkaanslag op douchekop

Wanneer je deze ontkalkingsmiddelen gebruikt om kalkaanslag op tegels, wanden en kranen te verwijderen, vereist dit nog steeds grondig poetsen en schrobben. De ontkalkingsmiddelen zijn effectief, maar ze moeten voldoende tijd hebben om op de kalk in te werken. In de praktijk betekent dit dat je minutenlang moet schrobben om je sanitaire voorzieningen echt goed schoon te krijgen. Dit kan al vervelend zijn, maar het wordt nog vervelender als je bedenkt dat de kalkaanslag na slechts een week weer terugkomt. Dit betekent dat het gebruik van ontkalkingsmiddelen en wekelijks schrobben een terugkerende activiteit wordt.

Kalkaanslag en de waterverzachter

In plaats van veel tijd te besteden aan het verwijderen van kalkaanslag, is het eigenlijk veel verstandiger om kalkaanslag te voorkomen. Hiervoor heb je geen speciale schoonmaakmiddelen nodig, maar een speciaal apparaat genaamd een waterverzachter of ontkalker.

Een waterverzachter verwijdert de overmatige hoeveelheid kalk uit het zogenaamde harde water, waardoor het water 'zacht' wordt. Door zacht water te gebruiken, wordt er minder tot geen kalkaanslag meer achtergelaten op je tegels, wanden en kranen. Dit komt doordat het water veel minder of zelfs helemaal geen kalk meer bevat. Omdat de waterverzachter bij de bron van het water werkt, kun je met een eenmalige investering overal in huis kalkvrij water gebruiken. Dit betekent dat je geen last meer hebt van kalkaanslag, niet alleen in de keuken, maar ook niet in de badkamer en het toilet.

Kalkaanslag oplossen met een waterverzachter

De kosten van een waterverzachter

De kosten voor een waterverzachter variëren afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst wordt de prijs beïnvloed door de capaciteit van de ontharder, het type onthardingszout dat wordt gebruikt, de efficiëntie van het apparaat en andere overwegingen.

Het is echter duidelijk dat de investering in een waterverzachter altijd lonend is. Niet alleen verhoogt het de waarde van je huis, maar je bespaart ook op de kosten van dure schoonmaakmiddelen. Bovendien gaan apparaten langer mee doordat er minder kalk in het water zit, wat weer resulteert in extra besparingen.

Het aanschaffen van een waterverzachter is dus een eenmalige investering, maar deze investering verdien je langzaam maar zeker terug.

Kalkaanslag voorkomen is beter dan verhelpen

Het is altijd verstandiger om kalkaanslag te voorkomen dan er uren aan te besteden om het te verwijderen. In plaats van jaarlijks tientallen euro's uit te geven aan kostbare schoonmaakmiddelen en kostbare tijd te verspillen aan poetsen, raden wij ten zeerste aan om te investeren in een waterverzachter.

Vooral als je een hekel hebt aan urenlang schoonmaken en het wekelijks moeten bestrijden van die vervelende kalkaanslag, is een waterverzachter een aanrader. Met een waterverzachter creëer je namelijk meer vrije tijd voor andere activiteiten.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.