WATERBEHANDELING

Waterbehandeling: Technologische Vernieuwingen in Waterbehandeling

Wat is Waterbehandeling?

Waterbehandeling is het proces dat alle onzuiverheden uit water verwijdert en dat het schoner maakt en geschikt om gebruikt te worden voor verschillende doeleinden zoals drinken, schoonmaken, baden en wassen.

Water dat uit verschillende bronnen afkomstig is, zoals meren, kanalen en rivieren bevat talrijke verontreinigde stoffen en mineralen, waaronder fosfaten, sulfaten en calcium die het water hard maken en niet geschikt om te drinken. Deze gifstoffen kunnen zeer schadelijk zijn, of u het water nu gebruikt om te drinken of voor de afwas. Daarom is het belangrijk om het water voorafgaand aan welk gebruik dan ook te behandelen.

Waterbehandeling

Waterbehandeling

Bij waterzuivering worden alle onzuiverheden uit het water gehaald waardoor het schoon en veilig om te drinken wordt. Dit proces omvat een aantal stappen die geleidelijk alle verschillende verontreinigende stoffen, zoals vuil en zanddeeltjes, uit het water halen.

De Verschillende Fasen van Waterzuivering

Het waterzuivering proces is lang en moeizaam, en houdt een aantal stappen in. De systemen die thuis water behandelen en filteren, gebruiken een aantal van deze stappen, terwijl de gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties ze allemaal gebruiken:

Voorlopige Behandeling

Bij deze stap worden stokken, grote stenen en partikels uit het water gehaald. Er kunnen een aantal chemische stoffen gebruikt worden om de groei van algen tegen te gaan. Ook grind wordt uit het water verwijderd.

Coagulatie

Bij deze stap wordt het water gedistilleerd op alle microscopische onzuiverheden. Coagulering middelen zoals aluin worden gebruikt ter coagulatie en staan bekend als ‘vlokken’. Deze vlokken worden in een later stadium verwijderd.

Uitvlokking

In deze fase beginnen de vlokken die in de vorige fase gevormd zijn, zich neer te zetten op de bodem van de watertank.

Filtering, Sedimentatie

Deze stap vindt plaats in een enorm waterbassin waar afzettingen van water en andere vaste stoffen zich op de bodem van het bassin verzamelen, als gevolg van de langzame stroming van het water. Deze resten worden later uit het water verwijderd.

Verzachten van het water

In deze stap worden al die materialen die het water hard maken verwijderd. Bestanddelen zoals kalk, magnesium en calcium maken het water te hard en ongezond voor wassen, drinken en baden. Waterverzachters worden in deze fase aan het water toegevoegd om het te ontdoen van al deze onzuiverheden. Het wordt dus omgezet in zacht water.

Filtratie

Micro-organismen zoals Cyrptosporidium, bezinksel van mangaan en ijzer, algen en al ander materiaal wordt in deze stap uit het water gefilterd.

Ontsmetting en Fluoridering: Bij deze stappen wordt fluoride toegevoegd aan het gefilterde water om tandbederf bij de gebruikers te voorkomen.

Ook chloor wordt aan het water toegevoegd om eventuele ziektekiemen en bacteriën die ziekten veroorzaken te doden.

Belang van Waterbehandeling

Onbehandeld water zit vol met alle verschillende onzuiverheden die hierboven besproken zijn. Deze schadelijke stoffen kunnen verschillende huid-, long- en lichamelijke stoornissen veroorzaken. Afgezien daarvan is hard water ongezond om te drinken, het brengt vlekken aan op uw borden en kleding en het verstopt uw leidingen. Daarom is het dus van groot belang te zorgen dat uw water behandeld wordt.

Comments are closed.