Mensen weten vaak niet of ze hard of zacht water uit hun kraan halen. Het water dat uit je kraan komt, kan sterk variëren van de ene plaats tot de andere. Hard water is water waar relatief veel kalk in zit. Hoewel het gelukkig geen gevolgen heeft voor je gezondheid, heeft hard water wel andere nadelen.

Zacht water heeft voordelen ten opzichte van hard water. Omdat er minder kalk in zacht water zit, tast het onder andere je huishoudelijke apparaten minder aan. Bovendien kan je met zacht water flink besparen op energiekosten. Als je in een gebied met hard water woont, kan je met een waterverzachter genieten van zacht water.

Lees snel verder om te begrijpen waarom dit van belang is. We zetten 5 negatieve gevolgen van hard water voor je op een rij.

5 negatieve gevolgen van hard water

1. Je kleding slijt sneller

In de eerste plaats heeft kalk invloed op verschillende aspecten, waaronder je kleding. Wellicht herken je dit probleem. Die prachtige felgekleurde trui behoudt helaas niet lang zijn schoonheid, vooral de levendige kleuren vervagen snel. De stof slijt sneller en dit proces wordt versneld door de aanwezigheid van kalk in hard water. Het is dus zonde van je kleding!

2. Kalkaanslag op glazen en ramen

Je hebt vast al gemerkt dat die prachtige glazen nooit meer dezelfde glans hebben als toen je ze voor het eerst kocht. Het maakt niet uit welke anti-kalk vaatwastabletten je gebruikt, kalk blijft helaas achter op je glazen. Zelfs je ramen hebben eronder te lijden. Het is echt een uitdaging om streeploos schoon te maken als je hard water gebruikt. Kalk blijft gewoon zitten, zelfs nadat het water is weggeveegd.

3. Water smaakt minder lekker

Zacht water heeft een betere smaak in vergelijking met hard water. Natuurlijk kan je altijd flessen bronwater kopen, maar dat is geen kosteneffectieve oplossing en bovendien slecht voor het milieu. Het vervelende aan het minder lekkere smaak van hard water is vooral dat water op zichzelf zo gezond is! Het is belangrijk om voldoende water te drinken, maar als het minder lekker smaakt, drinken we vaak minder. Bovendien herken je misschien dat vervelende olieachtige laagje op je thee. Dit is geen olie, maar kalk! Met zacht water smaakt niet alleen je water lekkerder, maar ook andere dranken waar je water voor gebruikt, zullen beter smaken.

4. Het tast je huishoudelijke apparaten aan

Kalk wasmachine veroorzaakt door hard water

In huis vertrouwen we sterk op huishoudelijke apparaten die water door zich heen laten stromen. Neem bijvoorbeeld koffiezetapparaten, waterkokers, vaatwassers, wasmachines en drogers. Maar ook kranen, verwarmingssystemen en douches hebben te lijden onder de effecten van hard water. Kalkaanslag is namelijk schadelijk voor deze apparaten. Hoewel water erdoorheen stroomt, blijft kalk achter en kan problemen veroorzaken. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zowel voor reparaties als voor het vervangen van apparaten. Het gebruik van zacht water daarentegen verlengt aanzienlijk de levensduur van je apparatuur!

Kalk veroorzaakt door hard water

5. Kalk heeft een isolerende werking

Kalk heeft een isolerend effect, en je vraagt je misschien af: "Wat maakt dat uit?" Wel, het feit dat kalk zich ophoopt in leidingen, zoals die van je verwarming, kan negatieve gevolgen hebben. Het belemmert namelijk de efficiënte overdracht van warmte naar je huis. Dit kan leiden tot aanzienlijk meer stoken in de winter, wat natuurlijk een verspilling van energie is. Zonde van de energie, toch?

Inderdaad, hard water kent tal van nadelen. Gelukkig is het eenvoudig om hard water om te zetten in zacht water met behulp van een waterverzachter. Dit brengt vele voordelen met zich mee, waaronder lagere kosten op diverse gebieden, minder kalkaanslag en een positieve impact op het milieu. Een waterverzachter is dan ook een waardevolle investering die op de lange termijn aanzienlijke voordelen zal opleveren.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.